perjantai 31. lokakuuta 2014

KAUNEUSKILPAILUT -KARJAMARKKINAT(KO)?

Olen saanut monesti kyselyjä ask.fm:ssä, mutta myös ihan face-to-face, miksi osallistun kauneuskilpailuihin ja miksi koen halua jatkaa kisaamista. Nyt tahtoisin vähän avata mielipiteitäni tässä asiassa.
         Joka kevät Miss Suomi- kilpailun alla mediassa ja keskustelupalstoilla kuohuu, kun ihmiset aloittavat loputtoman väittelyn siitä, kuinka kauneuskilpailut on jo niin ''so last season'' ja kuinka missi organisaatio.. sitä ja tätä. Finalistit haukutaan nettisivuilla rumiksi, julkisuuden haluisiksi tytöiksi, joilla on selluliittia mahassa ja jaloissa ja jotka ovat päässeet finaaliin vain suhteilla. Näitä arvosteluja lukiessani toivon aina, ettei kukaan finalisti tytöistä niitä lukisi, ovat ne niin karmaisevaa luettavaa, jotka vain sivaltavat miekan lailla itsetuntoa. Se työ, minkä jokainen tyttö on vartalonsa ja itsetuntonsa eteen nähnyt on valtava ja on siksi erittäin surullista lukea mediasta vastaavaa kuraa.
         Karjamarkkinat.. Hmm, no kyllä no totta, että jos vähän tarkemmin ajatellaan; kauneuskilpailut ovat kuin koiranäyttelyitä, jossa kauniita tyttöjä pistetään vähäisissä vaatteissa näytille ja arvostellaan, että kenellä on hoikin vyötärö ja kenellä muodokkain takapuoli ja kenellä on valkoisimmat hampaat.
( http://www.pakkotoisto.com/netista-poimittua/16281-miss-suomi-10/)

       ''Kauneuskilpailut on vähän niin kuin pistettäisiin tyttöjä näytille kuin sikoja'', tokaisi kilpasiskoni Savon neidossa, mutta siihen perään totesikin: ''Mutta silti joku näissä viehättää''. Aivan, mikä tässä sitten oikeasti viehättää? Oma henkilökohtainen mielipiteeni tähän on ehdottomasti se kokemus ja se tunne, mikä tulee kun astuu lavalle, sitä on miltei mahdoton kuvailla, mutta jotain uskomatonta se on. Itse osallistuin alunperin Miss Jyväskylään kiinnostuksesta ja uteliaisuudesta. Tahdoin ylittää itseni ja todistaa itselleni, että ihan oikeasti pystyn tähän, jos vain haluan. Kun sitten finaaliin pääsin, muistan kun kädet täristen luin sähköpostiviestiä ja kyyneleet silmissä. Se onnellisuuden tunne oli vaan niin suuri. Kenraaliharjoituksista kotiin tullessani ajattelin, että mihin hittoon olen pääni työntänyt. Minua jopa ahdisti ja pelotti. Ajatus minusta bikineissä yökerhossa, se tuntui vaan niin mahdottomalta ajatukselta. Finaali päivänä istuin meikissä ja tuskin pystyin hengittämään. Minua jännitti aivan pirusti ja olin varma, etten kykene kävelemään saati tanssimaan. Olin varma, että tässä se nyt oli.
          Takahuoneessa ja tuomareiden haastattelussa jännitys laukesi ja yllätin itseni. Olin se Jenna, mikä olen kotonakin normaalisti. Minua ei jännittänyt ja tiesin pystyväni siihen. Ensimmäistä kertaa tunsin olevani oikeasti olevani itsevarma ja vahva. Se hetki kun lavalle astuin ensimmäistä kertaa on piirtynyt ikuisuuksiksi mieleeni. Se on hetki mitä en varmasti ikinä unohda.
 (Savon Sanomat)
          Takaisin niin sanotusti asiaan. Miksi siis mielestäni kauneuskilpailut ovat hyvä asia ja miksi tahdon nousta vielä joskus lavalle? Kauneskilpailut ovat monelle (myös minulle) mahdollisuus tulla ulos kuoresta ja kasvaa henkisesti. Miss Jyväskylä avasi silmiäni ja henkinen kasvu oli hyvin suuri. En kisan jälkeen pelännyt sanoa mielipiteitä ääneen, vaan opin arvostamaan myös omia ajatuksiani. Kauneuskilpailut antavat myös hiukan lyhyimmille tytöille mahdollisuuden nousta lavalle ja kokeilla siipiään mallina ja tapaamaan kontakteja, sekä mahdollisuuden työllistyä esimerkiksi promoottorina tms. tunnen muutamia tällaisia tapauksia.
          Kuitenkin mielestäni tärkeinpänä on kokemus! Niin kuin Savon neidon järjestäjä Sirkka sanoi: ''Se on ihan sama kuka kisan lopulta voittaa, teistä jokainen on jo voittaja. Tärkeintä on, että voitte hyödyntää näitä opittuja juttuja tulevaisuudessa ja saatte elämän eväitä elämäänne''. Mielestäni aika hyvin kiteytetty ja komppaan kyllä häntä sata prosenttisesti. Se itsevarmuus, mikä kummastakin kilpailusta on mukaan tarttunut on valtaisa ja kokemuksena kummatkin kisat ovat olleet kultaakin kalliimpia;unohtamatta tietenkään uusia ystäviä, joita olen näistä saanut ja totta kai päivä prinsessana, onhan se varmasti monen tytön unelma.
 (http://iltamakasiini.fi/han-on-miss-pieksamaki-kuva/)
Ihanat tyttöset! :*
         Tiedän kyllä, että monet ovat kovasti missikisoja vastaan ja negatiivisiakin puolia totta kai niistäkin löytyy, mutta niinhän monesta muustakin asiasta. Monille on muodostunut hyvin vahvoja stereotypioita aiheesta, eikä niitä voi ymmärtää toisin, jos ei itse ole kokeillut. Kaikista ei ole misseiksi, muttei myöskään kilpauimariksi, eikä taidemaalariksi. Olen minäkin saanut paljon kommenttia ja kritiikkiä, siitä että miksi kilpailen, kun ei minusta ole missiksi. Olen kuulemma liian lihava ja niin edelleen. Kilpailen siksi, että nautin siitä. Voisi kai tätä kutsua jonkin sortin harrastukseksi, tai no pikemmin unelmaksi tai väyläksi kohti unelmia :)

10 kommenttia:

  1. Mielenkiintoinen teksti ja kiva näkemys :-) Ns. asiantuntijana osasit kertoa kattavasti eri ihmisten näkökulmista ja käytit hienosti vertauskuvia.

    fashion-teaparty.blogspot.com

    VastaaPoista
  2. Kiva, että kerrankin asettelit kuvat tekstin sekaan, etkä yhteen pötköön loppuun! Paljon mukavampi lukea tällein :)
    Kiva myös, että kerroit mielipiteitäsi, monesti olen itsekin miettinyt näitä asioita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täytyypä jatkossa pistää mieleen, jos vaikka ottaisi ihan tavaksi! Kiva jos tykkäsit :)

      Poista
  3. Kai sitä voi muillakin tavoilla saada itsevarmuutta ja kasvaa henkisesti. Itse en vain ymmärrä mitään kauneuskisoja, mielestäni se on vain naisia halventavaa ja alentavaa. En ymmärrä miksi unelmoit jostain mallin elämästä. Olet ilmeisesti lukiossa ja pärjäätkin hyvin, joten älä heitä viisasta päätäsi hukkaan jossain pepunpyöritys kisoissa. On kyllästyttävää miten maailma pyörii vain ulkonäön ympärillä. Eikä se kauneus kisan voittaja oikeasti mikään kaunein ole. Kyllä ne miss Suomet yms. ovat usein semmosia reppanoita tyttöjä, joilta ei paljoa itsearvostusta ja feministisiä piirteitä löydy. Sitten päädytään esittämään bimboa ja poseeraamaan iltasanomien sivuille, jotta voi sitten kaikki oikean elämän salme pasit niitä kuolata...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta kai voi, en sitä sanonutkaan ja kuten totesinkin, jotkut eivät ymmärrä kisoja ja varmasti aivan ymmärrettävistä syistäkin. Kyllä olen lukiossa, mutta ei kisaaminen sitä haittaa, tai kun ei mikään missin/mallin ammatti ole sellaista, että sitä tehtäisiin tästä vielä parikymmentä vuotta eteenpäin. Se on vain se hetki/muutama vuosi, jolloin on mahdollista tätä hommaa tehdä. Se mitään tulee niihin bimboihin ties missä, no ihmiset ovat erilaisia ja tekevät itse omat päätöksensä, mutta toki misseistä yms. kauneusalan ihmisistä fiksujakin löytää esimerkkinä nyt vaikka Lotta Hintsa, joka opiskelee kauppakorkeakoulussa. Ymmärrän oikein hyvin pointtisi tässä kommentissa ja arvostan tätä paljon.

      Poista
  4. Tää on varmaan paras teksti, mitä oon sulta koskaan lukenut! Tää olis ollu hyvä vastine mulle;) Mielenkiintosia kantoja, vaikkei toki mikään mulle yllätyksenä tullu, niin paljon ollaan tästä varmaan väännetty ihan kasvotustenkin. Tossa hommassa on mulle edelleen niin paljon asioita, jota en ymmärrä: miks mennä kilpailemaan jostakin niin henkilökohtaisesta ja muuttamattomasta asiasta, eikö tota ns. ainutlaatuista kokemusta voi hankkia jostakin toisesta kilpailumuodosta, joka on vähemmän henkilökohtainen ja satuttava? Eihän tää mun liian syvään pinttynyt kantaani onnistunut muuttamaan, ja se tuskin muuttuu ilman tälläistä kyseistä kokemusta omalla kohdalla. Eikä se, että en höntyä tästä asiasta aina sun siitä puhuessa tarkota sitä, etten olis tosi ylpee susta, tottakai oon, musta on toisaalta surullista ja toisaalta tosi kadehdittavaa, että viittii ajaa ihtesä tollasiin tilanteisiin. Noo, kaikilla on omat tapansa ja omat mieltymykset:) Turha tähän mun on runoilla, tätä voiaan jatkaa vaikka loputtomiin ihan kasvotusten keskustellen:D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! No omalla kohdallani ei oikein ole mitään toista asiaa, mistä kilpailisin tai saisin kokea vastaavaa. Kilpailu ja muutenkin koko tämä kyseinen maailma on rankkaa ja kuten sanoit jopa satuttavaa. Sitä sen on, enkä kiellä sitä ollenkaan. Ehkä olen hullu, kun olen jotenkin hurahtanut alaan ja ylipäätään kiinnostunut kilpailemisesta. Mutta toisaalta; kaikkea pitää kokeilla ja täällähän eletään vain kerran, joten miksipäs ei.
      Tässä kohtaa täytyy vetää henkeä ja todeta, että kiitos ihanista sanoista :* Love ya! Niin totta vie voidaan ja tullaan varmasti vielä monet kerrat vääntämään :)

      Poista
  5. Asiaan löytyy just niinmonta mielipidettä kun on ihmisiäkin. Tärkeintä on että itse tiiät miksi kyseistä juttua teet ja millä tavoitteilla.:)

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!