torstai 3. elokuuta 2017

TARJOILIJAN TYÖSSÄ KOETTUA

Näin kiireisen ralliviikonlopun loppumisen kunniaksi mieleeni juolahti ajatus postauksesta, jossa kerron hauskoja, palkitsevia ja erikoisia tapauksia, joita ravintolassa on tapahtunut oman lyhyen parin vuoden  työurani aikana. Haluan korostaa, että avaan postauksen sisältöä omasta halustani, eikä kukaan ole pyytänyt minua näin tekemään. En myöskään mainitse, missä ravintolassa/kaupungissa kyseinen asiakaskohtaaminen/tapahtuma on käynyt, sillä en tietenkään voi asiakkaiden tai työkavereideni yksityisyyttä loukata. (Olen siis työskennellyt seitsemässä eri paikassa, josta saa ruokaa)

Työssäni kohtaan hyvin paljon erilaisia ihmisiä vauvasta vaariin. Jokaisella on toki omanlaiset tarpeensa ja halut ravintola-asioinnin suhteen. Näin tarjoilijan näkökulmasta tilanteisiin oikein suhtautuminen onkin siis yhdenlaista ihmisten tulkintaa. Näitä taitoja tulen varmasti vielä tarvitsemaan tulevaisuudessa opettajan työssäni, joten mukavaa päästä harjoittelemaan niitä jo nyt.

(Kuva: Quotesgram)

Kun kaikki ei mene niin kuin pitää..
Joskus saattaa tapahtua asioita, jotka eivät riipu minusta, mutta joudun ne kohtaamaan. Tai sitten itse möhlin pahemman kerran.

- Pihviannos, joka olikin sisältä jäässä. Siis kirjaimellisesti niin jäässä, kun vaan olla ja voi. Hävetti korjata tilanne, koska ei noin pahasti voi vain mennä vikaan.

- Asiakas putosi ravintolan pihassa kaivoon (ei lisättävää)

- Pihvi oli unohtunut lapsen burgerin välistä (lapsi onneksi vain nauroi ja koko tilanne hoidettiin huumorilla)

- Työkaveri heitti jotain pesuainetta (myrkkyä) keittiön viemäriin. Sieltä nousikin kunnon pilvi, joka levisi pitkin salia ja asiakkaat/työntekijät joutuivat poistumaan tiloista hetkeksi.

Alkoholi
Ravintolaelämässä kohtaa alkoholin vaikutuksen myötä paljon hyvin erikoisia tilanteita.

- Miesporukka tuijottaa sormeani ja toteavat minun olevan sinkku ja alkavat puhua minusta tulevien lastensa äitinä.. Vastaavia tilanteita on tullut vastaan paljon. Milloin pyydetään puhelinnumeroa tai hotellihuoneeseen mukaan leikkimään jos jonkilaista leikkiä. Yleisin kuitenkin pyyntö, että lähtisin jonkun mukaan työvuoron jälkeen jatkoille.

- Miesseurue sammui pöytään ja heidät piti jollain konstilla saada kotiin

- Jos liian huomaltumisen vuoksi alkoholintarjoilu lopetetaan, niin siihen ei auta kolmen kaverin todistelu, eikä miljoonien liikevaihdot. Eikä se vaikka kuinka huutaisi tarjoilijalle tai järjestyksen valvojalle.

Tilanteet jotka aiheuttivat silkkaa hämmennystä

Asiakas joka kirjaimellisesti huutaa ja uhkailee harjoittelijaa. Tilanteessa nousi kyllä kylmät väreet pitkin niskaa ja jokin äidillinen vaisto heräsi. Onneksi tilanne saatiin kuitenkin ratkaistua.

- Suklaakakku ei maistunut suklaakakulle. (En oikein saanut selville, miltä se sitten maistui)

- Kun nälkäinen aikuinen asiakas aloittaa todella pahan nälkäkiukuttelun, eikä malta odottaa ruokaa, vaikka on tietoinen jonosta. Valitettavasti ravintolaa ei ajettu alas hänen uhkailunsa takia

- Vanhempi, joka veti lautasen syövän lapsensa edestä sillä verukkeella, että haluavat lähteä ja molemmat ovat syöneet riittävästi.

- Ulkomaalaiset suuttuivat, kun en puhunut heille heidän äidinkieltään. No täytyy todeta, että harvemmin saan esimerkiksi Norjassa palvelua suomen kielellä.

- Rouva, joka alkoi kertoa minulle tarinaa isänsä eturauhassyövästä. Kun lähes 10min olin tarinaa kuunnellut, oli pakko lähteä tilanteesta kohteliaasti pois.

Yllättävää

- Asiakkaan sairaskohtaus ja tilanteen hoitaminen

- Asiakkaan kuolema vieressä tilassa

- Omituistakin omituisempi poliisioperaatio ravintolassa. Kyseessä murtoepäilyä ja vastaavaa

- Asiakkaan raskaus, josta hän kertoo minulle, jotta osaan ottaa asian huomioon kertomatta muulle seurueelle.

- Kaikki juhlat ja merkkipäivät. Esimerkiksi pariskunta, jotka oli vihitty kymmeniä vuosia sitten ravintolantiloissa.


Positiivista!
Lista kuulostaa ehkä nyt siltä, että tarjoilijan arki olisi silkkaa negatiivista, mutta ei suinkaan. Halusinkin jättää nämä positiiviset asiakaskohtaamiset viimeiseksi.

- Rouva, joka liikuttui hyvästä palvelusta, niin kovin, että tahtoi halata

- Joukko ulkomaalaisia, jotka eivät puhuneet sanaakaan englantia, eikä minulla ollut heidän kanssaan minkäänlaista yhteistä kieltä. Ruokailun lopuksi he kuitenkin kiittelivät minua loistavasta palvelusta ja ylistivät minua kuin viimeistä päivää. Tuntui todella hyvältä!

- Sattuneista syistä ruoan jono oli venynyt hyvin pitkäksi ja eräs asiakasseurue oli jo kovinkin ärtynyttä. Selitin heille kuitenkin tilanteen asiallisesti ja he ymmärsivät. Jättivät vielä muutaman euron tippiä, mutta heidän iloiset hymynsä olivat kyllä se paras palkinto.

- Kaikki tilanteet, joissa pystyn yhdessä asiakkaan kanssa muokkaamaan ruoan juuri hänen ruokavalionsa mukaiseksi.

- Työkavereiden kanssa ikimuistoiset hetket. Varsinkin kun itse olen vasta keltanokka ja kuinka jokainen työkavereistani on ollut niin avuliaasti aina kertomassa ja auttamassa, jos apua olen tarvinnut.

- Jos ruoan ja juoman maku (varsinkin, jos on suositellut juurikin samaista tuotetta) ylittää asiakkaan odotukset. On mahtavaa huomata onnistuneensa siinä mitä tekee.

- Lapset, ne reippaat jotka uskaltaa jutella tarjoiljalle. Voi että siitä tulee aina hyvä mieli!

- Tässä työssä myös joku sisäinen opettajani pyrkii hyvin usein pinnalle. Aina uusien harjoittelijoiden kanssa olen yleensä se ensimmäinen, joka haluaa hoitaa perehdytystä. Kyllä olen myös vapaa-ajalla istunut ravintolan tiskillä ja kertonut, mikä viini toimii ja minkä kanssa. Harjoittelijan kiitollinen ilme piirtyi verkkokalvoilleni pitkäksi aikaa.

- Rennot asiakkaat, jotka ovat hyvällä tuulella. On mukava tehdä töitä asiakkaan kanssa, joka on itsekin hyvällä tuulella

Kiitos sinulle, kun luit loppuun! Toivottavasti sait jonkinlaista käsitystä siitä, mitä tarjoilijan työ voi parhaimmillaan/pahimmillaan olla. Koskaan ei voi tietää, mitä tapahtuu kun essun päälleen vetää. On niin paljon kaikkea, mitä olisi voinut kirjoittaa. Toki tosi paljon asioita on mielestä hävinnyt, koska ihan kaikkea ei vaan millään voi muistaa, tietenkään. Tilanteita tulee kohdalle niin paljon. Useimmiten työ on kuitenkin erittäin palkitsevaa. Toki fyysisesti raskasta, mutta eipähän ainakaan tarvitse salilla erikseen käydä, kun habatreenit suorittaa kantamalla painavaa prikaa.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!